päivitetty 8.4.2023

 Se kaikki alkoi vuonna 2007.

Olin tuolloin 13-vuotias. Menin äitini kanssa tuolloin vasta avattuun Plantageniin Lahdessa. Jostain syystä mukaan tarttuivat kärpäsloukku, kihokki ja trooppinen kannukasvi. En ollut ennen koskaan kuullut mitään näistä kasveista, ja yritin pitää niitä hengissä parhaimpani mukaan. Ensin kuoli kihokki, sitten kärpäsloukku, kunnes kannukasvi oli ainoana hengissä. Sekin sitten kuoli pimeän Suomen talven aikana.

Mutta en antanut periksi! Ja halusin pitää huolen, ettei kenellekään muulle kävisi samoin.


Olen tätä nykyään Yhdysvaltojen Tennesseen osavaltiossa asuva 29-vuotias ja 2017 Lepaalta valmistunut hortonomi (AMK). Perheeseen kuuluu mies, 14kk vanha tyttäremme, kolme kissaa ja kolme sammakkoa ja öö 1000000000 lihansyöjäkasvia! Ei ei vaineskaan, heh. Ei me oikeasti tiedetä montako niitä on, mutta niitä onkasvihuoneessa, ulkona, olohuoneessa ja kellarissa.

Olen kasvattanut lihansyöjäkasveja siispä 13 vuotta nyt. Vuonna 2009 harrastukseni lähti kunnolla käyntiin ja omistin vielä Suomessa asuessani lähes 600 lihansyöjäkasvia - eli (epävirallisesti) Suomen suurimman lihiskokoelma. Tein vuosina 2016, 2017 ja 2018 vapaaehtoisyötä sekä yhden harjoittelun Meadowview Biological Reserch Stationissa. He ovat voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on säilyttää ja uudelleenpalauttaa tötterölehtisoita ja liittyviä ekosysteemejä Virginissa ja Marylandin osavaltioissa Yhdysvalloissa.

Vuonna 2018 menin myös naimisiin toisen ihanan kasvihörhön kanssa ja jäin tänne jenkkeihin asumaan :) Seuraavan vuoden syksyllä 2019 siirsin kasvikokoelmani tänne Suomesta hankkimalla CITES-ja kasvisuojelutodistuksen ym. paperityöt. Miehelläni oli myös oma kasvikokoelma ja nykyinen kokoelmamme on siis yhdistetty. Pulinat sikseen.

Toivoin kovasti että viihdyt sivustolla.

Terkuin,

Siru Curzon


Lihansyöjäkasvien kasvatusopas

Tein opinnäytetyönäni noin 60 sivuisen kirjan lihansyöjäkasvien kasvattamisesta ja kirja ilmestyi vuonden 2018 alussa 90 sivuisena oppaana. Kirjan voi ostaa Suomalaisesta kirjakaupasta, adlibriksesta ym nimellä:

“Lihansyöjäkasvit - opas kesytyksestä kasvatukseen”, ISBN 9789522368553


Olen ollut muutamissa lehdissä kertoen lihansyöjäkasveista ja niiden kasvatuksesta:

 

Yle Lahti Uutiset 9.9.2014

Lihansyöjäkasvit kiinnostavat ja pelottavat

Lihansyöjäkasvit herättävät ihmisissä sekä kiinnostusta että kammoksuttaa. Vain harva uskaltautuu kokeilemaan niiden kasvattamista, sillä kasvien ruokkimiseen tarvitaan eläviä hyönteisiä. Harrastajat hankkivat siemenet yleensä ulkomailta.

“Lahtelaisella Siru Nurmisella kasvaa kotona lähes 300 lihansyöjäkasvia. Siru esitelee vielä noin 15 senttimetrin pituista kannumaista kasvin lehteä. Siitä kasvaa 30–40 senttimetriä korkea kannu, kasvin ansa.

– Tämä on tosiaan se kuuluisa rotansyöjäkasvi. Se (rotat) ei ole sitten se päämenu, se on kuitenkin hyönteiset, Siru Nurminen kertoo.”

Jutuntekijä: Heikki Kiseleff

Meillä Kotona 3/2015

Yli 100 lajia lihansyöjäkasveja! Siru aloitti harrastuksen jo 13-vuotiaana

Siru Nurminen on lumoutunut lihansyöjäkasveista niin, että hän on kerännyt niistä Suomen mittavimman kokoelman. Sirua kiehtovat kasvien monimutkaiset rakenteet ja ovelat keinot, joiden tarkoituksena on houkutella saalis satimeen.

Hämähäkin kohtalo on sinetöity, kun kärpäsloukun piikkireunaiset leuat alkavat painautua toisiaan vasten. Ansarautoja muistuttavien lehtien sisustassa olevat karvat ovat reagoineet hämähäkin liikkeisiin, ja pian saaliista näkyvät vain lehtikidan ulkopuolelle jääneet kapeat koivet.

TEKSTI Heidi Haapalahti KUVAT Teija Tuisku

ESS 13.8.2014

Lemmikkinä 250 lihansyöjää, katso videolta kuinka kasvi saalistaa uhrinsa

Lahtelaisella Siru Nurmisella, 20, on Suomen kattavin lihansyöjäkasvikokoelma. Nurmisen kodista, kellarista ja pihalta löytyy yhteensä 85 eri lajiketta, joista osaa hän kasvattaa ainoana Suomessa. Yhteensä ruukuista löytyy yli 250 yksilöä. Tavalliset orkideat vaihtuivat kihokkeihin, kärpäsloukkuihin ja kannukasveihin viisi vuotta sitten.

- Halusin jotain eksoottista ja erilaista, ja jäin koukkuun. Nyt haluan siirtyä jatkuvasti vaativampiin kasveihin.

Jutuntekijä: Kaisa Uusitalo

Aamulehti 2.1.2017

Lahtelaisessa omakotitalossa on Suomen suurin lihansyöjäkasvikokoelma – video näyttää kuinka kasvi popsii jauhomadon

Lahtelaisella Siru Nurmisella on Suomen laajin lihansyöjäkasvien kokoelma. Hän toivoo ”lihisten” nousevan orkideojen ja chilien kaltaiseen buumiin. ”Nämä ovat niin inhimillisiä”, Nurminen sanoo. SADAT nälkäiset suut huutavat äänettömästi kellarissa. Lisää ammottavia kitoja löytyy pihamaalta. Niitä on myös jokaisessa huoneessa, lähes kaikilla tasaisilla pinnoilla.Lahtelaisessa omakotitalossa elää Suomen suurin lihansyöjäkasvikokoelma. Siru Nurmisen, 22, laskujen mukaan lajeja ja lajikkeita on noin 150, yksittäisiä kasveja ”ehkä” toista tuhatta.

Teksti Mark Autio HS

Yle 1.10.2017

500 lihansyöjäkasvia kotona ei riitä – himoharrastaja muuttaa Yhdysvaltoihin pelastamaan uhanalaisia ötökkäansoja

Lihansyöjäkasvit ovat vallanneet Siru Nurmisen huoneen, kellarin ja osan puutarhasta. Rapakon takana monet "lihikset" ovat sukupuuton partaalla.Kaikki alkoi 10 vuotta sitten.

Siru Nurminen oli äitinsä kanssa käymässä lahtelaisessa kukkakaupassa. Tarkoituksena oli ostaa tuiki tavallisia huonekasveja, mutta toisin kävi. Mukaan tarttui kolme lihansyöjäkasvia.Kasvit eivät kuitenkaan pysyneet kauaa hengissä, ja harrastus meinasi kyykähtää alkumetreille. Kipinä lihansyöjäkasveihin jäi kuitenkin kytemään.

– Aloin ottaa selvää erilaisista lihansyöjäkasveista. Olen aina ollut kiinnostunut kasveista, mutta ”lihikset” alkoivat kiehtoa minua eritoten, Siru Nurminen kertoo.

Teksti Vihtori Koskinen

Kodin Kuvalehti 26.3.2018

Siru, 23, hurahti lihansyöjäkasveihin: ”Ruokin niitä eläinkaupan jauhomadoilla”

Lihansyöjäkasveilla on enemmän luonnetta kuin saintpaulialla, sanoo lihansyöjäkasveja harrastava hortonomi Siru Nurminen, 23. Yksinäisyyttäkin ne vähentävät. Mutta haukkaavatko ne hoitajaansa sormesta?

Miten löysit lihansyöjäkasvit?

Menin 13-vuotiaana äidin kanssa puutarhaliikkeen avajaisiin. Mukaan tarttui kolme ”lihistä”: kärpäsloukku, kihokki ja trooppinen kannukasvi. Kaikki kuolivat vuoden sisällä. Kipinä kuitenkin jäi. Tilasin uusia kasveja Hollannista ja opettelin hoitamaan niitä.

Teksti Leena Raivio

Kuvat Lasse Lecklin

TILAAJILLE